Beskrivelse av workshopspelet

    Behöver du sätta fart på tankarna i förhållande till avklaringar och önskemål, mål mm. till din nya lekplats? Så kan vi erbjuda att komma till er och göra en workshop. Under en sådan workshop kan 'workshopspelet' användas.
    Spelet består av en mängd olika produktkort och inspirationskort.

    Produktkorten - på dessa kort visas bilder av vanliga lekredskap som gungor, rutschkanor och klätteranlägg. Men produktkorten innehåller också bilder av vildare saker som vattenrutschkanor och Go High banor.

    Inspirationskorten – som är två slags inspirationskort. Den ena är glada bilder, som visar barn, som har det roligt tillsammans med aktiviteter som lek, idrott, undervisning, matlagning mm. Den andra slags inspirationskort visar bilder av obehagliga stämningar, t.ex. ett barn som inte får vara med i leken, eller ett barn som är ledsen, för att det bara blir fel.

    Dom olika bilderna ger input till eftertanke och möjlighet till att tänka 'utanför ramarna'.

    Till varje spel hör det också till tre Önskekort med formuleringen:

    • Det tycker jag om
    • Det vill jag gärna uppnå
    • Det vill jag gärna ändra på

    Användningsmöjligheter

    Det kan vara svårt att bli eniga om, hur en ny lekplats ska se ut utan att ha något att förhålla sig till. Det är spelets force, - dels sätter det igång tankar och idéer, och dels blir samtalet målriktat, så man kan få enighet. Vi vill typiskt använda spelet ihop med en skolledare, en SFO-ledare, en idrottslärare, elever och andra intressenter.

    Vi startar med att lägga upp dom tre Önskekorten med texten uppåt på bordet (eller ett eller två Önskekort), därefter läggs alla bildkort fram i en stor hög. Dessa läggs också fram med bildsidan uppåt/synligt. Härefter ber vi alla deltagare om att välja det bildkort, som man tycker passar bäst till dom vardera tre Önskekort.

    Resultatet är tre Önskekort, där det ligger flest bilder. Bilderna ger en perfekt möjlighet till att diskutera, vad skolan gärna vill med sin skolgård. Konsulenten från Elverdal kan supplers med följdfrågor efter behov som t.ex. vad är viktigast för er? Svaret kan vara stor aktivitet, bara ha det trevligt eller underhållsfritt.

    Beroende på hur snabbt det blir enighet, är det naturligvis också en möjlighet, att skolan lånar spelet och genomför en seance utan att vi deltar. Vi vill typisk återkomma efter ett par veckor för att höra resultatet. Det viktigaste är, att ni med spelet kommer fram till, vilka önskemål ni har till lekplatsens funktioner, lekredskap mm. Ju bättre ni själva kan formulera era önskemål, desto bättre kan vi rita upp och bygga eran nya lekplats.

    Workshopspelet har också sin motivation i en större församling av elever t.ex. elverådet. Här behöver man flera spel, för att processen kan fungera. I dessa situationer väljer vi att kombinera med A3-ark, som vi har förberett hemifrån, och som relaterar sig till precis eran uteplats. Dessa ark ger en bättre möjlighet för att få ett output med hem från workshoppen, vilket betyder, att resultaterna kan 'översättas' direkt till ett designupplägg till er.

    Annars är proceduren densamma som beskrivits ovan. Skillnaden är helt enkelt att man fäster korten på dessa A3-ark och skriver ner kommentarer och åsikter än att bara prata om dom. På det här sättet kan flera grupper arbeta med samma fråga samtidigt, och även om vi inte hör allt som sägs, får vi ändå med all input hem.


    ​Beställ en workshop

    Du kan alltid beställa en workshop på
    info@elverdal.se