Mötet med naturen - en referens

    Lyssna på fåglarna. Se solens strålar falla in mellan bladen. Dofta till nyutslagna växter. Känn magin på lekplatsen på 'Barnens Sofiero' i en miljö där kungar, statsmän och visionära kvinnor genom tiderna har tänkt tankar om land, rike och natur.

    Vi har ritat en lekplats i slottsparken, där naturen kommer väldigt nära en. De olika stigarna och nya lekutrustningar stödjer och förhöjer upplevelsen. Ta turen på svindlande 12 meteres höjd på äventyrsspåret och känn en lätt bris eller en varm solstråle eller gå upp för en grön gummistövel för att rutscha ner igen i en susande fart. Ja – i en grön gummistövel!

    Många tusen arkitekter – och trädgårdsintresserade besöker varje år Sofiero, en av våra uppgifter var att skapa upplevelse till flera och nya typer av gäster.

    Ta med på en promenad runt lekplatsen och referensen Sofiero.




    Önskemål till den nya lekplatsen

    Många tusen gäster besöker varje år denna pärla i Norden i den magiska miljön med såväl storslagen arkitektur som prydnadsträdgårdar och en slottspark med format. Här kan man känna historiens sus, som numera firas i 'moderna tider' med ljusfestival både på slottet och i Helsingborg med Drömljus festival.

    År 2021 beslutade Helsingborg Arena & Scen AB (HASAB) dotterbolag till Helsingborgs kommun att göra ett anbud på etablering av en ny lekplats. Lekplatsen ska ligga i området vid parken, som man kallar 'Barnens Sofiero'. Här hittar man bland annat Kungens gamla fina lekhus, rabatter och växthus.





    Upplyst linbana i träkronorna


    Gångstigen är byggd av en meter breda plankor av lärkträ och det är skyddsnät av nylon hela vägen runt.


    Magisk belysning

    Vi har lyssnat på magin. Den upp till 12 meter höga och 180 meter långa gångbron har inbyggd belysning, som både kan användas i samband med Sofieros ljusfest, men ljuset kan även skifta till rött i juletid eller ingå i en färgsprakande halloweenfest.


    Människan möter naturen

    Med äventyrsstigen i trätopparna fördes skogens magi rakt in i kroppen. En lugn promenad mellan löv, kvistar, krokiga grenar och årstidens skiftande uttryck och solskenet mellan träden är hisnande. Men inte bara synsinnet stimuleras utan också de förbryllande ljuden från ekorrar, kvittrande och sjungande fåglar samt surrande insekter är gåvor från naturen. Hur är det med doften när bokträd och prydnadsväxter spricker ut? Här kommer naturen nära en.


    Man kommer upp och ner från äventyrsstigen via en ramp mot öst och från spiraltrappan svängd runt ett träd mitt på stigen.

    Spiraltrappan har tre nivåer, så man både har tillgång till i marknivå, på stigens första nivå och stigens andra nivå. Stigen har nio avkopplings- och utsiktsplatåer, där man med den brant sluttande marken nedanför uppnår en fantastisk utsikt över haver och över till Danmark.



    Liksom alla andra fascinerades även vi av områdets natur, när vi besökte Sofiero 2021, och helt naturligt gick vi till uppgiften med vördnad.

    Eftersom man inte önskade en klassisk lekplatslösning i dessa vackra historiska omgivningar, valde vi en designlösning som stod i direkt kontrast. Men hur skulle detta kunna lösas utan att förstöra helheten? Hur kan vi ta hand om de fina gamla och höja träden i parken, när både nya material tillkommer och de många besökande helst inte ska påverkar skogen och naturen för mycket? Vi ville gärna gå försiktigt tillväga och undvika att fälla träd.

    Kan en äventyrlig himmelsk stig flätas in mellan de externa träden utan att sätta upp nya stolpar? Nya stolpar var inte något vi önskade. I vår lösning låter vi naturen och planteringen styra stigens gång - vi underordnade oss naturen. Långbron som spänns mellan träden vill säkrades med stålwire.

    Vår vandringsled som inte är en klassisk go high bana, befästes försiktigt genom att borra genom trädstammarna, där trädet så småningom sluter sig runt gängstängerna. Vi valde att inte sätta montering runt trädet, som skulle kunna förhinda att trädet växer vidare. Lösningen säkerställde också att vi fick ett elegant och osynligt uttryck.




    Gröna gummistövlar som lektorn


    Parkens nya lektorn är format som gröna gummistövlar, med en referens till prydnadsträdgården och det vackra växthuset. Gummistövlarna fungerar som ett lektorn, där stigar och rutschkanor är inbyggda. Lektornet ligger i ett lekområde med sand, där även blomkrukor och andra skulpturella lekredskap finns.

    Sist, men inte minst, sattes också upplevelseramar upp, fält med mossa, flis och kottar samt en hängmatta i trollskogen, där solen kan kika igenom träkronorna.


    Rullstolsanpassad hinderbana


    I anslutning med äventyrsstigen och gångbron etableras också en rullstolsvänlig hinderbana med samma funktioner som gångbron.

    Denna hinderbana tar besökande med på en utflykt i det gröna mellan träden, med en underbar blick upp mot trädtoppensstig – och dess belysning i de mörka timmarna vill vara en vacker syn.



    De historiska ramarna


    Bara fem kilometer nord om Helsingborg centrum hittar man det äventyrliga sommarslottet - Sofiero. Slottet byggdes 1864, då den svenska prinsen Oscar och hans hustru Sophia av Nassau köpte gården Skabelycke. Gården låg mellan skogsklädda raviner vid kusten med utsikt över Öresund och Sjælland med Kronborg i bakgrunden. Vilken miljö – man förstår verkligen parets entusiasm.



    Vackra kärlekshistorier genom generationergennem generationer

    Den mest romantiska bröllopspresent man kan tänka sig, gav kungaparet när de 1905 överlämnade Sofiero till sitt barnbarn prins Gustaf Adolf i samband med när han gifte sig med Margareta från England. Detta skulle bli startskottet till en magnifik park, med bland annat et kungligt lekhus.



    Slottsträdgård med format

    Kronprinsparet Gustaf Adolf och Margareta var fascinerade av trädgårdsarbetet. Kronprinsessan hämtade sin inspiration från de storslagna engelska parkerna och hade kunskap om växter och sinne för färger och form. Det blev snabbt skapat en storslagen park med blomrabatter och korridorer. Det blev också planterat rhododendron och byggt ett växthus.

    1973 testamenterade den svenska kungen Gustaf VI Adolf Sofiero till Helsingborgs Kommun.





    Etablering av lekplatsen

    Vi bygger lekplatsen till Sofiero i två etapper. Första etappen är etableringen av äventyrsstigen och lektornet till maj 2022. Andra etappen är etablering av den handikappsvänliga djungelbanan till april 2023.


    Utbudet

    Utbudet gavs av HASEB 2021 och vi vann uppdraget främst pga. den vackra, äventyrliga designen, som har respekt för omgivningen. Ett av kraven var en presentation av ett referensprojekt. Vi gav Randers Regnskov och Dansk Blindesamfund som referens.


    På materialet lagde man vikt på:
    * lösningen får inte vara för klassiskt kunglig
    * lekplatsens första etapp ska stå färdig vid EXPO i Helsingborg sommeren 2022, där Helsingborg får över en miljon besökande
    * omgivningen och naturen ingick som ett äventyr
    * upplevelsestigen i trädkronorna
    * rullstolsvänlig hinderbana
    * och kanske ett nytt lektorn



    Vill du veta mera?

    Placering
    Sofierovägen 131
    SE - 252 84 Helsingborg

    Byggår
    2022

    Referensenummer
    8964