Indelukket - en lekfull tolkning av Søjhøjlandet

  Indelukket är en länk mellan natur och stad och ligger vackert i naturen vid å, park och skog. Upphandlingen vanns av oss med ett förslag, som stödjer Silkeborg som Danmarks Outdoor Huvudstad översatt till konceptet ’rörelse genom naturen’.

  Lekplatsen är en tolkning av Søjhøjlandet till ett upplevelselandskap som växer fram ur den omgivande naturen och naturen in i lekplatsen. Lekplatsen har skapat ett utflyktsmål och plats där barn och vuxna kan gå på upptäcksfärd och försvinna bort i leken i timvis. Samtidigt får de en lekfull introduktion till Silkeborgs natur- och kulturhistoria.


  "Vi föll bl.a. för Elverdals förslag, för att det passar riktigt bra till Silkeborgs DNA. Vi är Danmarks Outdoor Huvudstad och med denna lekplats får våra barn möjlighet att gå ombord på det bästa från två världar – naturen och staden."
  - Kristoffer Møller Jensen, representant för Kultur-, Fritids- och Idrottsnämden i Silkeborg Kommune.


  "Vi är otroligt glada för att vi har fått uppdraget. Det är en drömuppgift i kombination av lek, rörelse, lärande och landskap. Tanken bakom lekplatsen är att väcka nyfikenhet och inspirera till att ge sig ut och uppleva mer av Silkeborgs natur."
  - Jens Bo Thorsager, CEO och ägare av Elverdal.  — Rörelse genom —
  naturen


  Vår idé med lekplatsen är att ta med barn och vuxna på en resa genom Silkeborgs unika landskap. En resa genom mångfaldiga naturscenarier med avstickare till stadens kulturhistoria och själva Silkeborg som ’staden i naturen’. Huvudgreppet är Søhøjlandets kuperade landskap. De stora skogarna och sjöarna, myrarna och ängarna formar platsens landskap. Søhøjlandet synliggörs av det kuperade, gröna landskapet, där leken fortsätter i det oändliga.

  Tvärs över lekplatsen växet gröna gräskullar från att vara kantgränser till att bli aktiva lekkullar. Det skapar ett dynamiskt och oförutsägbart leklandskap, som är en del av den omgivande naturen och naturen en del lekplatsen.

  Kullarna skapar en naturlig indelning i zoner med lek- och vistelsemöjligheter. Ett genomgående trädäck binder ihop zonerna och gör dem tillgängliga för alla. Via trädäcket kan alla ta sig runt och vara väldigt nära leken i de enskilda zonerna, även med barnvagn, rullator eller rullstol.

  I stället för att ha en lekplats med en häck runt sig, är det huvuvgreppet – kullarna – som avgränsar området och samtidigt blir en integrerad del av leken och de många lekturerna på tvärs, utrustning och zoner.


  Lek och lärande


  I designen har vi arbetet med ett lärande perspektiv, så lekutrustningen inspirerar barn och vuxna till att
  leka sig in i Søhøjlandet, få kunskap om landskapets skapande och sammansättning – och självklart ha det kul.

  Nyfikenheten och lusten att upptäcka får en skjuts genom att barnen kan undersöka landskapet och hitta spår till Silkeborgs istidslandskap, upptäcka välkända utsiktsplatser som Kongestolen och Kroghs Bänk eller gå på upptäcksfärd i Silkeborg city – berättat i barnhöjd.

  Douglasgranen, som är det högsta trädet i hela Norden och står vid Slåensøen, har inspirerat till en stor klätteranläggning med klätterkottar och två långa rutschkanor, som utgör ett spännande landmärke till lekplatsen. Här får barnen uppleva att klättra ända upp till trätoppens-höjd på ett säkert sätt och se ut över landskapet.

  Designgrepp


  Kullar, dalar och erosionsraviner visualiseras av de kuperade gröna zonerna och lekzonerna mellan dem.

  Kullarna refererar till Silkeborgs välkända utsiktspunkter och sevärdigheter: t.ex. Lovisehøj, Kongestolen, Jomfrubrysterne.

  Tallskogen reproduceras i den stora klätteranläggningen.

  Silkeborg stads och kulturhistoria återberättas i barnhöjd i stadslandskapet.


  Är du intresserad i att höra mer?   Karin Bångman
  kab@elverdal.se  Placering
  Indelukket
  8600 Silkeborg

  Byggår
  2021

  Referencenummer
  5746