Studsmiljöer

  Att hoppa är fröjd för barn och de senare åren har studsmattan blivit ett fast element på lekplatserna, träningsområdena eller lekspotsen.


  På studsmattan kan man ha roligt och leka tillsammans i ’Kungens efterföljare’, tafatt eller ordlekar. Förutom att det är en fest, stärker studsmattans lekar både balans och rörlighet och ger allsidig motion – också för vuxna.


  Stärker reaktionsförmågan

  På Elverdal tänker vi ständigt på idéer till ny lekutrustning och annorlunda sätt att sätta ihop dem på, så lekplatsen ger många motoriska utmaningar och varierad lek för barnen.

  Bana med studsmattor tränar barn i att hoppa långt och kort, bedömma avstånd och avsats. Du ska hitta ditt eget tempo och koordinera kroppens rörelse på, när du flyger i väg. Alla dessa verktyg stärker ens reaktionsförmåga.

  När våra arkitekter inreder utomhusplatser är studsmattan en dynamisk lekutrustning som skapar en extra dimension på lekplatsen eller idrottsområdet.

  En nergrävd studsmatta ger både sus i magen och skärper platskänslan, när man hoppar högt upp i luften på ett hopp och landar ’nere’ på marken. Upprepa så mångar gånger man kan.

  "Det finns många bra skäl till att hoppa på en studsmatta. Det finns mycket allmän grundmotorisk balansträning och förstärkning av reaktionsmönster i ben och kropp samt stabilitet i rygg- och magmusklerna," säger Lars Elbæk, docent vid Institutionen för idrott och Biomekanik på Syddansk Universitet i DGI-artikeln.


  Kilde: dgi.dk/gymnastik/gymnastik/artikler/havetrampolin-er-for-alle-ogsaa-for-voksne

  Studsmattor sätter fart på fantasilekar 

  På lekplatser med tema är studsmattan med till att skapa punkter på utomhusplatsen, där barnen kan leka fantasilekar inspirerade av platsens berättelser, t.ex. snurra runt i vilda ’virvelvindar’ i Nordsjön, hoppa över lavan på den ’vilda vulkanen’ eller balansera på ’klipporna’ i Räddningsbåten Elias’ universum.

  Studsmattor kan också vara med till att förbättra upplevelsen till att vara uppe-nere, vara högt uppe och leka med nivåskillnader i byggnader eller branta terränger, som på lekplatsen vid BLOX-byggningen.

  Hitta inspiration till att välja en eller flera studsmattor på lekplatserna till Chr. Frederiks Plass, Fisklekplatsen i Stavanger, BLOX och Knuthenborg Safaripark.

  Vi arbetar med nergrävda trampoliner i många storlekar och former – som cirklar, kvadrater, loops och rallybanor. Med flera fält kan man skapa långa trampolinbanor, som ger möjlighet för att många barn kan hoppa samtidigt, t.ex. på parkens lekplats.

  Bli inspirerad till hur man etablerar längre trampolinmiljöer i Angered Aktivitetspark och Fælledparken. Hitta dom under referenser.