Gungor med ben till stadens historia 

  Vem kommer först? Barn möter den på stadens lekplatser, i förskolor, skolor eller som en underbar överraskning hängt upp i ett av skogens stora träd. En gunga kan vara mycket annorlunda.


  Gungan får fart på kroppen och historierna  

  Gungan är en mycket älskad lekutrustning för många. De mindre barnen lär sig att använda kroppen till att skapa dynamik och rytme och tränar sig i att gunga högt, högt upp i himlen. Att gunga stimulerar vestibulärkänslan - också kallat yr i huvudet, som är med till att ge bra balans. Gungan ger en lekplats eller en utomhusplats extra lekvärde och motoriska färdigheter till barnen.

  Det killar i magen, när det gungar och kommer hög fart på. Barnen upplever den fria och svävande känslan genom att vara i luften som en modig cirkusartist, snabb pilot eller en fågel som flyger högt. Oavsett ålder är det en fröjd att gunga. För de mindre barnen är gungor en utmanande lekutrustning, som de ska lära sig att få fart på och skapa rytm i rörelsen. För de större barnen blir gungstativet ofta en plats till att umgårs socialt och träffas. För vuxna och äldre är gungan ren påminnelse om barndomsens lekar.

  I designen till utomhusplatsen arbetar vi också med gungan som ett aktivt element i en övergripande historia. Här kan gungan anslutas till platsspecifika berättelser om landskapet, fågellivet, berättelser om människor, kulturarve och hantverk. Vi arbetar ofta med temalekplatser och design av parker och lekspots, som är baserade på omgivningen eller som ska förmedla ett ämne.

  En gunga kan utformas på många olika sätt. Du kan se vårt urval av gungor under produkter. Ska vi göra en specialgunga, måste vi specialdesigna den efter era önskemål.
  Den mycket höga gungan på Plads de Labri inbjuder én till en magiskt berättelse om upptåg, trolleri och cirkuskonst.
  Inspiration: Hur kan en gunga aktivt inkluderas i ett designkoncept

  Fisklekplatsen

  I designen av Fiskelekplatsen i Stavanger får bältegungor och kompisgungan den övergripande historien om hur staden har skapats av många års mängder fisk och folkets nära relation till havet.

  På gungorna är man ’mitt i havets vågor’ med fisk som simmar runt om fötterna.

  Fiskelekplatsen förmedlar stadens historia och är gjord som en utflyktsplats för både barnfamiljer och äldre generationer. Här leker barnen sig igenom historien och lekutrustningen kan starta en trevlig konversation om t.ex. när farfar arbetade på fiskefabriken eller seglade ut och fiskade.


  Plads de Labri

  På Plads de Labri i Odense placeras ett högt gungstativ i en manegéformad lekplats centralt placerad bakom skulpturen av en av de största danska jonglörerna, Professor Labri.

  Den höga gungan har en 'fantasidörr' till berättelsen om Labris magiska stunder i Tivolit, där publiken blev överraskade med magiska trolltricks och marknadspoesi.

  Platsen hyllar den enkla och nära konsten – cirkus – och cirkustraditionen. Här är högt i tak till lek med ord, bilder och märkliga påhitt.


  Hammarby Kaj

  En gunga kan också ge en sinnlig upplevelse av en förvandlad stadsplats, t.ex. industriområden eller hamnfronter, som har förvandlats till stadsparker eller aktivitetsplatser.

  I projektet till utflyktsmålet ’Hammarby Kaj’ är den höga gungan ett kombinerat ljus- och lekutrustning, som ger aktiva utsiktspunkter över det renoverade hamnområdet. Gungornas bågform upprepa sig i Skansbron, som längre ut i hamnen förbinder kvarteret med Södermalm.

  Elverdal har levererat lekutrustning till Hammerby Kaj, som är designat av Nivå Landskap, se projektet Frederiksdalskajen.


  Chr. Frederiks Plass

  I projektet till Chr. Frederiks Plass i Oslo har vi använt en stor kompisgunga, som aktivt ansluter sig till berättelsen om det norska låglandet och fågellivet.

  Platsen är en hyllning till den norska naturen och förmedlar Norges ambitiösa klimatstrategi. Chr. Frederiks Plass blev klar 2019 – året, då Oslo var Europeisk Miljöhuvudstad.

  Lekplatsen är indelad i zoner, som på sitt sätt förmedlar Norges stora naturupplevelser: berget, havet, floderna, byggnader och ett nätverk av vandringsleder. Stadens lekplats ökar välbefinnandet och rörelsen för de minsta barnen och är ett utflyktsmål för både lokala och turister.