Hur kan man skapa en unik lekplatsdesign?

  Tåg, fisk, cirkusmagi, stadshamnen, medeltidens stad, ljus, klimatmål, återföreningens historia – är bara några av dom teman vi har arbetat med till unika lekplatser och rörelselandskap.

  Idéerna bubblar vilt när vi utvecklar koncept till ett tema. Samtidigt är det viktigt för oss att kombiner det fantasifulla med det funktionella, många lekvärden och en välbalanserad interaktion med omgivningen och landskapet.

  Lek- och rörelselandskap förmedlar på ett kroppsligt och sensoriskt sätt. Här kan en unik design skapa ett landmärke till platsen och göra lekplatsen till en speciell samlingsplats eller utflyktsmål.

  Vi kan skapa era dröm lekplats och översätta arkiteknoniska visioner till lek och rörelse. I ett samarbeta kan du använda vår samlade kunskap och expertis som lekplatsföretag.

  Inspiration - se tre exempel på unika lekplatser

  1. Specialdesignad lekplats med tågtema


  Till Femte Juni Plads på Frederiksberg har vi skapat en klassisk lekplats med specialdesignade Elverdal-produkter.

  Vi har arbetat med ett tågtema, som knyter lekplatsen till ställets omgivning, där S-tåget kör förbi precis bakom den halvcirkelformade platsen. Lekplatsen är designad till både yngre och äldre barn och besöks flitigt av lokala daghem och kvarterets barnfamiljer.

  Lekplatsen har ett litet tåg- och stationsuniversum, där barnen kan relatera sig till S-tåget och samtidigt skapa deras egna fantasier och rollekar.

  Lekvärden: Klättra, rutscha, balansera, leka tillsammans, sandlek, motorik och sensoriska utmaningar samt fantasilekar.  Historien upprepas i många av lekutrustningarna
  Till lekplatsen har vi specialdesignat ett multiredskap gjord av bl.a. tågvagnar, rutschkana, klätternät, klättervägg och lianer. Det klassiska lektåget får här en ny dimension genom att höjas högt upp i luften och lekplatsen en mer fysiskt utmanande lekvärde, särskilt till de äldre barnen.

  Till de mindre barnen har vi skalerat ner tåghistorien till små trygga lekuniverser, där barnen kan utforska: en liten station, skyltar, byggplats, ’berg’ och en utkikspost, där barnen kan hålla utkik och vinka till S-toget.

  På den lilla stationen är det skapat ett lekuniverum med passagerarvagnar, biljettlucka, klocka och skylt. Bredvid ligger en bana av resväskor till balanslek. På tåget kan barnen turas om med att ’styra’ tåget i förarvagnen, som har ratt och talrör.

  Andra mini-universum är:
  Byggarbetsplats – med sandgrävskopa och sandlåda
  ’Berget’ – en gummibacke med tågets linje inritat i gummibeläggningen
  Balansbanan med röda- och vitlinjerade tågbommar.  2. Klassisk lekplats med miniby-universum


  Lekplatsen till Nordvanggårdsparken i Birkerød är en klassisk lekplats i den lilla parken vid Nordvang Søen. Lekplatsen är gjord speciellt till yngre barn och används av lokala barnfamiljer och förskolor på tur.

  Vi har arbetat med att modifiera den klassiska designen med små designhandtag.
  Landskapstemat refererar till den gamla landsbyn Bistrup, som Birkerød har vuxit ur, förmedlat i barnhöjd. Här är lättigenkännliga stadselement: hus, skyltar, vägar, som formar öppna ramar till att kunna bli vilken som helst stad eller fantasiuniversum, som barnen själva hittar på. Här är det barnen själva, som vare gång skapar det helt unika.

  Lekplatsens stadsuniversum stöds av lekfunktioner, som refererar till några av dom saker, som skapar en stad och ett litet samhälle: t.ex. brevlåda, affär med köpmansdisk, sandlift, sandsil, talrör, bank med mynt och stadsskyltar..


  Lekvärden: Klättra, rutscha, balansera, leka tillsammans, spegla sig, sandlek, koordination, sensorisk lek och fantasilek.

  3. Stor ikonisk lekplats


  Til Chr. Frederiks Plass i Oslo hade vi till uppgift att skapa en ikonisk lekplats, som skildrar Norges mångsidiga natur och förmedlar de norska klimatmålen till både lokala och turister. Lekplatsen på Chr. Frederiks Plass i Oslo stog klar i 2019 – året, som Oslo var Europas Miljöhuvudstad.

  För turister vill lekplatsen vara ett av det första mötet med Norge och norsk kultur. Här får de en touch av Norges storslående naturlandskap.
  För norrmän vill platsen skapa minnen från barndomen, semestrar och upplevelser som man kan prata om i generationer. Lekplatsen ger ett rörelselandskap mitt i staden och kan vara med till att öka välbefinnande och rörelse hos de minsta barnen.

  Vi har delat upp lekplatserna i öar som tar en igenom Norges varierade naturupplevelser: berget, havet, älverna, bosättningarna och ett nät av vandringsleder. I mitten finns ett högt specialdesignat klätteranlägg ’Fjeldet’, som gör lekplatsen synlig på långt håll.
  Mellan öarna kan barnen följa linjen av ’strömmar’ och vandringsleder över höga och låga leklandskap. Lekområdet är omgivet av ett stort öppet område, som är ’havet’, där man kan hoppa hage, spela boll och andra aktiviteter.


  Lekvärden och -funktioner i varje minilandskap förmedlat landskapets särskilda karaktär:
  Stendysser: Hoppa på studsmattor
  Turtoppen: Hoppa och balansera på hoppplattformar och balansbana
  Låglandet: Gunga i kompisgungan
  Bygden: Rollekar, social interaktion och kommunikation genom talrör till beret
  Berget: Klättra, krypa, rutscha på den höga specialdesignade klätterskulpturen
  Granskogen: Kunskap om Norges natur, stigar och klimatmål till äldre barn, ungdomar och vuxna

  Arbetar du på en lekplats med tema och önskar rådgivning?

  Kontakta oss gärna för rådgivning, ritningar, konceptutveckling, workshops och montering mm.

  Önskar du, att vi ringer upp till dig? 

  Här kan du fylla i vårt formulär, så ringer vi upp dig.