Hagaskolan – referens till nybyggd skola 

  Hur designar man en lekplats till en nybyggd skola?
  Den 3000 m2 stora, nya grundskolan Hagaskolan i Vallentuna består av fyra punkthus belägna mitt i skogen. Skolbyggnaderna är ritade av Ceder-valls Arkitekter, som har valt att byggnaderna ska byggas i vackra klassiska gulröda tegel.

  Skolan är en ny kommunal F-9-skola (Red.: elever från förskola till färdig grundskola) med plats till åtta hundra elever.
  Skolan har tillsammans med Generation-Pep lagt särskild fokus på att få fler barn att röra på sig.

  Användargruppen, den arkitektoniska linjen jämfört med läget mitt i skogen, blev ramen för designen av lekplatsen.
  En lätt genomskinlig lekutrustning i form av ett parkouranlägg med betongväggar, blev valet till tonåringarna. Anläggningen är omgiven av enkla balansstubbar färgade i olivengrön RAL 6025. Dessa placeras i olika höjder och kan användas både som utemöbel och djungelbana.

  I förskolan och inskolningen blev tre gula lekhus byggda. Lekhusen härstammar från vår Olivia-serie, designad till naturlekplatser och liknande områden, där den enkla och stilrena designen spelar vackert ihop med skolbyggnaderna.

  Vilken lekutrustning passar till eleverna i skolgången?

  Vi vill gärna erbjuda eleverna i skolgången fysiska utvecklingsmöjligheter och här är parkour genialt. Barnen kan röra sig fritt och utforska kroppens förmåga. I rasande fart och med stor kreativitet susar eleverna över, under och genom utmaningarna. En viss tävling och barnen lär känna sina egna gränser bättre.

  Parkour är så populärt att man på YouTube hittar mer än 110.000 filmer med tips och tricks osv. Att träna sin kropp på precis detta sätt är i dag ett både närvarande och aktuellt ur ett kulturellt perspektiv. Och var är bättre att börja än på skolgården?

  Varför är lekhus geniala till barn på skolgården?


  En bra lekplats innehåller oftast många olika lekredskap, men ett redskap måste finnas där – nämligen lekhuset. Lekhuset är ramen på roliga lekar på lekplatsen i förskolan och i de små årskurserna. Vi har alla minnen om när man lekte i sandlådan och dessa minnen sitter på näthinnan.

  I lekhuset kan barnen leka många timmar tillsammans med kompisarna eller ta skydd i regnet. Och barnen kan på sin egen kropp, märka och lära hur sanden sör sig genom den lilla handen – eller hur den klumpar ihop sig när sanden är blöt.

  Rollspel som t.ex. mataffär och mamma pappa barn, sätter fart på fantasin. Barnen hittar sin roll i leken och utvecklas socialt. Är barnen i affären, ska barnen ta reda på vad som ska säljas.  Vill du gärna höra mer? 

  Kontakt
  info@elverdal.se

  Placering
  Lingsbergsvägen 14
  SE - 186 46 Vallentuna

  Byggår
  2018

  Referensenummer
  3979