Färgrika lekhus till Karavan Landskaps redesign av St. Göransparken


  Färgrika lekhus till Karavan Landskaps redesign av St. Göransparken Karavan Landskaps redesign av St. Göransparken i Stockholm är gjord med respekt för parkens kulturhistoriska kvaliteter och som kommer igen på lekplatsen. Parkens många terrasser har bevarats, men flera har ändrats med nytt innehåll, som ger aktiviteter till fler målgrupper.

  På de nordliga terrasserna kan barnfamiljer och daghem hitta lekplatsen med dom färgade lekhusen med en vacker utsikt över parken.


  Elverdal har i nära samarbete med Karavan Landskap utvecklat lekhus och klättringsanlägg till lekplatsen, som är designad med inspiration från koloniträdgårdar.


  Färgerna stödjer temat

  Färgsättningen är också avstämt med koloniträdgårdens-historia, eftersom Karavan Landskap väljer, att husen ska målas i dom klassiska svenska slamfärgerna – här svensk rød, umbra och gul ocker. Slamfärger ger både en vacker sammetsmjut matt yta och en lång hållbarhet.  Specialdesignade lekhus  Lekhusen är specialdesignade i Elverdals Olivia-serie med anpassade
  fönsterformat efter husens placering och ljusförhållande. Det ger inblick till de gröna omgivningarna och in till varandra, när man leker i husen.

  Tre hus ligger nära varandra och bildar en liten by. Det är låga staket så att barnen får känslan av att komma in i en liten by.

  Husen är samlade på ett vinklat terrassdäck i lärkträ och ramen av eksliprar. Det ena huset är monterat på sidan av däcket, så att sandunderlaget kan komma helt in i huset.


  De två andra lekhusen är upphöjda i höjden till ett klätteranlägg, som påminner om en grotta.

  Inredningen i de små lekhusen är olika, så det är alltid något nytt för barnen att upptäcka:

  Ett hus har ett litet bord och en bänk inuti, ett annat har en blomlåda, skylt och köpmansdisk och det det tredje går sandlådan hela vägen in i huset.


  Lek uppe och nere


  Sammansättningen av lekhus och det höga klätteranlägget ger många
  lekmöjligheter till barn i åldersgruppen 0-6 år.

  Koloniträdgårdskvarteret’ vid hönsen är till de minsta barnen. Här kan de leka roll- och fantasilekar, leka med sand eller gömma sig tillsammans runt husen.

  Klätteranlägget består av två Olivia lekhus som lyfts upp på stolpar och ansluts av en kort klättertunnel.

  För att komma upp och ner kan barnen både ta den vertikala klätterstegen, klätterväggen med klättergrepp eller rutschkanan. Här har barnen möjlihet för att lek i höjden och lite vildare lekar i en trygg miljö.

  Klätterleken stärker krysskoordineringen, som utvecklar förbindelsen mellan hjärnhalvorna, vilket bl.a. har en inverkan på barnens läsförberedelser.

  Fotos: Karavan Landskap.


  Vil du höra mera om lekplatsdesign i Sverige?

  Elverdal har nära samarbete med landskapsarkitekter och i försäljningen hjälper vi till med lekplatsrådgivning och sparring om design och fysiska miljöer på rörelse, social utveckling och lärande.

  Du är alltid välkommen till att kontakta Elverdals Sverige team, som består av VD Simon Nørrelykke Fredsted, konsulent Karin Bångmann och konsulent Patrick Duivens, presales konsulent Patrick Olérs, operation support Pebbles Stormer och kundsupport Astrit Shala.


  Skriv till oss på info@elverdal.se


  Kontakt
  Karin Bångman
  kab@elverdal.se
  (+46) 705 12 12 46  Placering
  St. Göransparken, Kungsholmen
  Stockholm


  Referensenummer
  7216

  Byggår
  2020