Parken Måsen – gemenskap och aktiviteter till de lokala 

  Parken Måsen ligger i Stockholmsförorten Fagersjö vid Magelungen sjö. Elverdal har designat lekplatsen med klätterlek, sandlek och bollbana till parken, som är renoverad som en del av projektet Ett Grönare Stockholm. En satsning på att utveckla fler gröna, rekreationsområden i staden (2017-22).

  Stockholms kommun önskade att parken skulle bli en levande plats, som kan skapa aktiviteter och gemenskap för både barn och vuxna i Fagersjö. Samtidigt ger lekplatsen och själva parken ett grönt utflyktsmål för alla. Runt Magelungen sjö kan man nu antingen gå eller cykla en fem kilometer lång sträcka, där lekplatsen kan vara ett ställe att stanna till på, njuta sin mat och barnen kan leka.  Tänk närområdet ihop om lekplatsen

  För att involvera lokalbefolkningen i Fagersjö i renoveringen av parken höll Stockholms Kommun en omfattande användarinvolveringsprocess, för att nå ut till många och höra deras idéer om vilka aktiviteter parken ska innehålla.

  När tanken är att utomhusområdet ska bjuda in alla till att komma ut och använda den, ska designen också ha öga för bra variation av lek-, rörelse- och avkopplingsmöjligheter, som talar till barn och vuxna i alla åldrar.

  Lekplatsen ligger i ett hörn av parken i förlängningen av den lokala skolan. Det var därför självklart att också tänka in att lekplatsen kan användas av skolan. I dag är det en lekplats med värdar, där personalen ser till att ställa ut cyklar och lekutrustning. Det bidrar till att göra lekplatsen till en levande och trygg plats.  Klätterlek i pastellfärger

  Lekplatsen är uppdelad i två med ett lekområde till de minsta med sandlek samt ett till de lite större barnen med klätter- och balanslekar.

  Det stora klätteranlägget är specialdesignat till Parken Måsen. Färgerna är klara pasteller och matchar vårens blomsterfärger. Det signalerar glädje, hopp, balans och frid. De målade stolparna gör klätteranlägget synligt på avstånd, utan att verka massivt. När vi arbetar med färger fokuserar vi på att de ska passa in i omgivningen och har en funktion.

  Klätteranlägget ihop med en rund balansbana bildar en hel hinderbana med många motoriska utmaningar. Här kan barnen klättra, krypa över nät, balansera, rutscha, gå armgång och gunga. Lekplatsens många lekvärden gör att barnen får röra kroppen på många olika sätt. Det utvecklar koordinationsförmåga, balans och muskelstyrka.

  I designen av ett klätteranlägg tänker vi på barnens åldersgrupper och behov. Till de äldre barnen är det viktigt att det fortfarande finns utmaningar. Något de kan växa med genom leken. Till exempel kan det vara svårt att klättra över stegar och glida ner på rutschstängerna för de minsta. Det gör också att barnen kan lära av varandra och att hjälpa varandra.

  Klätteranlägget är ansluten till balansbanan så att leken kan gå runt i en cirkel i fånglek och inte-nudda-marken.

  Till de som gärna vill spela boll, finns det vid sidan av lekplatsen en bollbana gjord av ekslipers.  Är du intresserad i att höra mer?

  Placering
  Havsörnsgränd 15
  Farsta


  Referensenummer
  4444

  Byggår
  2020