Mariebergsparken – lekplats i historisk park

  Kristinehamns Kommun önskade en ny lekplats i den historiska sjukhusparken Mariebergsparken.

  Elverdal har arbetat med en design i en lätt och elegant uttryck, som i material, färger och att formerna smälter in i naturen omkring och talar med solpaviljongerna i trä fra det gamla Mariebergs sjukhuset.  Äventyrlig och spännande lek mellan kullarna

  Till lekplatsen har vi valt funktioner som tilltalar gemenskap och samarbete. Funktioner som rymmer utmanande lekalternativ i olika åldergrupper.

  Platsen har ett landskapsmässigt skulpturellt uttryck och ligger tilltalande i parkens kullar. Området är uppdelat i flera lekområden, som har massor av lekvärden till både de yngre barnen, men i hög grad också till de äldre.

  Lekplatsen är en självklar utflyktsplats där familjer och förskolor kan gå på promenader i parken, äta sin massäck och barnen kan leka länge.

  Fart på leken

  Lekplatsen är en plats som upptäcks på promenaden i parken. Den ger upplevelsen av att hitta en grotta i skogen eller ett helt underbart klätterträd. Vem skulle inte vilja gå upp och titta ut över platsen från 'trätoppshuset' på stolpar?

  Barnen kan antingen klättra upp för den långa klätterväggen med grepp eller den buade stegen, som samtidigt fungerar som rutschstänger till att åka ner igen.

  Runt lektornet ligger en balansbana, så fler barn kan leka samtidigt på lekplatsen. Här kan barnen träna sin balans och koordinationsförmåga på balansrep, sluttande klätternät, böljande stegar och rullebom. Rörelsena tränar musklerna och motoriken och kan utmana de lite äldre barnen, då alla balanselementerna antingen rör sig eller ligger sluttande.

  Lekplatserna är omgivna av kullar, som dels skapar lä och trygghet, men också möjlighet till mer lek och vistelse nära leken. Springer du upp för backen, kan du ta en snabb tur ner igen på rutschkanan.
  Eller så kan du flyga iväg på linbanan eller ta en hög gungtur på giraffgungan!
  Lugna lekområden till de små

  För de mindre barnen har lekplatsen en lugn hörna med en sandlekplats, där de minsta barnen kan fördjupa sig i dreas eget lekuniversum.

  För de minsta är giraffgungan en sinnesgunga, där de kan ligga på den stora gungan och snurras runt eller bara vaggas försiktigt fram och tillbaka. Det stärker vestibulära sinnet, som är viktigt för att utveckla platskänsla och balans.


  Specialdesignat lektorn

  Lektornet är ett specialdesignat Olivia lektorn med tak och fiskögefönster sammansatt med ett urval av djungelelement, som bildar balansbanan.

  Hos Elverdal är vi specialister på design av modulära lektorn och klätteranlägg och du kan inspireras av våra många designs. Du kan också själv leka med designen i 3D designverktyget Builder.  Är du intresserad i att höra mer?


  Karin Bångman
  kab@elverdal.se
  (+46) 705 12 12 46
  Placering
  Mariebergspark
  Kirstinehamn


  Referensenummer
  4320

  Byggår
  2019