Landskrona Citadellet – temalekplats om medeltiden  

  Hur var det att leva i Landskrona under medeltiden? Elverdal har utvecklat en finurlig temalekplats till Landskrona stad och Statens Fastighetsverk som en del av stadesn vision för att öppna det historiska området Citadellet och locka fler besökare.

  Idén bakom lekplatsen var att skapa en berättelse om försvarsfästningen och Landskronas stadshistoria och göra Citadellet till en rolig och mysig utflyktsplats.

  "Det är en fantastisk plats för lek", menar Tora Broberg, stadsmiljöchef i Landskrona. "Vi försöker på olika sätt knyta an till miljön och särskilt citadellet".  Platsens många möjligheter


  Lekplatsen är helt igenom gjord i trä, målat i rörda och ockergulafärger, för att passa in i den historiska miljön och naturlandskapet omkring Citadellet.

  Lekområdet är inramat av en bred träram, som håller på sandunderlaget och fungerar som gångstig – också in över platsen, där lekområdet är uppdelat i 3 zoner av två sicksack gångbroar på tvärs.

  På lekplatsen kan man leka i Hamnen, Staden och själva Citadellet med fängelse i det bakersta hörnet! Varje område har sin egen berättelse och sina egna kännetecken. Tillsammans inspirerar de tre lekområdena till äventyrliga lekar för både barn och vuxna i en historisk miljö.

  Elverdal har specialdesignat lekutrustning till medeltidens tema t.ex. fasadprofiler inspirerade av Citadellets byggningar, vapenskjöldar, balansbro formad som en kärra bakom trähästen, ett brett träfartyg med mast, hönsfigurer till lek mm.

  Funktioner


  Den rektangulära lekplatsen är inramad av en träram med två tvärgående gångbroar, som delar upp lekplatsen i 3 områden – Hamnen, Staden och Citadellet.

  Hamn: Lekskeppet med rutschkana, klätternät, bältgunga, gungskepp och balansstubbe.

  Staden: Stadens marknadsplats består av lekutrustning till både aktiva och lugna lekar för mindra barn: balansbro, klätterstativ, lekhus, gunga, balansbana och karusell.

  Citadellet: Stor multiutrustning med rutschkana, rutschrör, nätbro och krypnät,lekhus-fängelse, balansbana till de större barnen.

  Varje område har ett litet avgränsat sittområde med små bänkar.

  Kort om Citadellet

  Citadellet – Landskrona slott vid Öresund var en vigtig knutpunkt för handeln, militären och sjöfarten under Medeltiden med sina höga murar, fängelseceller och en 70 meter bred vallgrav. Från fästningen höll kungens män ordning.

  Först den danska kungen Christian 3., som byggde fästningen tillbaka i mitten av 1500-talet och cirka 100 år senare utvidgades den av den svenska kungen, efter att Danmark förlorade Skåne i 1658.


  Är du intresserad att höra mera? 
  Placering
  Citadellet, Landskrona
  Sverige


  Referensenummer
  3974

  Byggår
  2018