Hauser Plads

    Den centralt belägna Hauser Plats vid Rundetårn har blivit renoverad och gjord till en urban lekplats och en trevlig mötesplats till barn och unga i alla åldrar.


    Det lekande stadsrummet

    Lekplatsen är designad av Polyformarkitekter, till vilka Elverdal har levererat lekredskap i form av två halvklot. Halvkloten är i rostfritt stål från serien Conlastic, vilken ger lekplatsen en skulpturell touch på torget. Dessutom ger den ett vackernt lyster när solens strålar träffar halvkloten.

    Det är inte klart på förhand vilket lekevärde de enkla halvkloten har. I gengäld talar de till barnens kreativa jag och utmanar deras motorik, på grund av att det är upp till barnen själva att komma på hur dom till exempel klättrar upp på dem. Trotts halvklotens enkla utforming inspirerar det till många former av lek. Till exempel kan barnen inte bara klättra på dem, de kan också kana, leka kurragömma bakom den, utforska balanssinnet och sitta på dem.

    I motsats till en vanlig rutschkana kan barnen ändå vara flera om att kana ner på var sin sida och tävla om vem som kommer först. Halvkloten kan dessutom ses som en bra mötesplats till unga i alla åldrar, där det finns plats till lite småprat mitt på den öppna platsen.