Genforeningsparken - en referense

  En lekfull historia i barnhöjd

  Genforeningsparken är en del av 2020’s firande av 100-årsjubileumet för Återföreningen. Hela platsen framför Folkehjem och Aabenraa Bibliotek har designats om av Urban Power och ByMunch. Elverdal har ihop med Aabenraa kommun ritat och etablerat lekplatsen.

  Önskemålet från kommunen var att få en lekplats, som passar till den nya gröna stadsplatsen. Aabenraa Kommuns övergripande vision av Återföreningsparken är ’att parken ska varar en attraktion och ett grönt andningsutrymme i Aabenraa, som skapar ramen för stora evenemang både i förbindelse med Återföreningen 2020 och efterföljande, men den ska också i sig själv vara ett intressant stadsrum, som ger mervärde til området – både estetiskt och funktionellt’.

  Det betonades att lekplatsen har lekvärde, kan förmedla och är skulpturell.

  Rörelse, lek och inlärning


  Lekplatsens zoner skapar lekmöjligheter för barn i de två målgrupperna 0-6 år och 6-12 år. I uppdelningen fokuseras det på utrustningens storlek och svårighetsgrad i funktionerna. Vi lägger vikt på, at utrustningen bidrar till att:


  - barnen kan utveckla sig fysiskt och motoriskt

  - genom rörelse bliver inlärningsförmågan stärk

  - lek stimulerar sinnena

  - skapar social gemenskap

  Leken i klätteranlägget är en motorik träningsbana, där kroppen används på många olika sätt. Barnen tränar både sin balans, koordinationsförmåga, muskelstyrka och platskänsla. Samtidig är det möjlighet för att umgås med vännerna på de upphängda gummimattorna, prata och kanske lyssna på musik.

  I lekzonerna i vardera ände, inbjuder de de små fasadlekhusen till rollspel, fördjupelse och att leka tillsammans två och två. Kanske bor man i var sin by långt från varann och kan prata genom husens talrör, som är anslutna under marken. Eller så kan man skicka hemliga meddelanden till varann.  Funktioner


  1) 4,4 meter hög djungelbanaktigt klätteranlägg i pulverlackerat stål, taifunrep och gummisitsar.

  2) Fasadlekhuset i trä (lärk och ek) med fönster. Talerör, hyllor och tittlådor.

  3) Bältegunga (stålstolpa, gummisits och fästningar mm i rostfritt stål).

  4) Balansbana med åtta stubbar i trä och marksten.

  5) Färger och underlag: färgvalet är grön, ljust trä och svart rep, så lekutrustningen faller in i omgivningen. Underlaget är stöpt gummibeläggning i flera färger.

  En park för alla  

  Lekplatsen kopplar ihop landskap och historia på ett subtilt och enkelt sätt. Lekplatsens område är formad som en böljande grön linje i en vinkel runt om Aabenraa Biblioteksbyggnad. Klätteranläggets höga stolpar fångar blicken från gatan utan att överskugga landskapsdesignens omgivning. Lekplatsens enkelhet förhåller sig till resten av platsens snäva linjer och matchar färgerna.

  Historien om Återföreningen återges på ett abstrakt sätt, där lekhusen representerar husen vid gränsen och en linje på beläggningen bildar gränslandet.

  I dag är Återföreningsparken ett öppet och grönt stadsrum med plats till många aktiviteter. Här kan man träffas, delta i evengemang, njuta av en paus, få nya intryck eller utforska historia. Lekplatsen gör det attraktivt för barn, familjer och förskolor att använda det gröna området.


  Är du intresserad att höra mera? 

  Placering
  Genforeningsparken
  6200 Aabenraa


  Referensenummer
  5153

  Byggår
  2020