Barnens Verk

  Lekplatsen som förmedlar Frederiksværks starka industrihistoira  Lekplatsen till Artilleripladsen i Frederiksværk är en del av Stålsat By - ett stadsutvecklingsprojekt, som skapar involverade stadsplatser, som avspeglar stadens industriella kulturarv och tillför nya rörelsemöjligheter och mötesplatser.

  Vi vann anbudet och har designat och etablerat lekplatsen. Tanken bakom designen är att barn och vuxna kan leka sig in i historien och bli klokare om stadens utveckling – och naturligvis samtidigt ha det mycket roligt.

  Platsen skapar liv i centrum runt parken och ligger nära Arsenalet, som kan inkludera lekplatsen i muséets förmedling och skoltjänst.

  Det säger Halsnæs Kommun

  Att ni hos Elverdal hade lust till att arbeta er helt in i denna stadens historia har varit helt fantastiskt.

  Det har skapats ett leklandskap med ett verk och en by, som är helt unik för Frederiksværk. Tillsammans med designteamet hade vi en utflykt till stålvalsverket, så även färgkoderna på lekplatsen passar med verket. Vi har kunnat arbeta smidigt med att behålla huvudberättelsen, men samtidigt lyfta den, så legen innehåller riktigt mycket att förmedla.

  Ljudet i det stora ’Valshjulet’ är en del av stadens ljudsignatur med ljud från produktionen. Det har också gått snabbt att få gjort lekplatsen. Och resultatet - Se, hur barnen leker. Det var precis det vi drömde om
  ”.

  Charlotte Scheel
  Specialkonsulent, Halsnæs Kommune

  Verket


  Verket är en ikon för Frederiksværks industrihistoria – gjutning av bronze, kanontillverkning och nutidens stålverk.
  I leken i klättringsanlägget kan barnen uppleva några av de metoder och gjutprocesser man har använt genom historien.

  Klätteranlägget är i stål och har massor av lekvägar runt, upp och ner. Du kan klättra igen 'ugnen' upp till den höga rutschkanan eller susa ner för brandmansstången. Lekvägarna är otaliga och vill utmana även de äldre barnen.

  Och alla kan hjälpa till med att generera energi i det stora valshjulet.  Vatten, krut och stål har skapat staden


  Lekplatsen är designad utifrån fyra huvudelement: Arresø, kanalerna, industrin (Verket) och staden som växte upp runt industrin.


  I ministaden leker industrihistorien sig in från dom gamla verkstäderna.
  Vad sägs om att leka smed, leka på snickarens tunna, ta en tur på karusellen som snurrar som en slipsten i agatsliperiet (agat är ett mineral i en kristallstruktur) eller gjuter kanonkulor i sandlådan?
  Lekzonerna är förbundna av en stig av ’Arresø-kanalen’, som rinner genom platsen. Den illustrerar hur vattenkraft har varit med till att skapa grundlaget till Frederiksværks unika historia.


  Man lyssnade på idéer och önskemål från medborgarna

  Frederiksværks medborgare har tidigt i processen haft möjlighet till att kunna bjuda in med idéer till lekplatsen.

  I valet av Elverdals vinnarförslag betonade domarkomitéen hur lekplatsen matchade tankar och idéer från stadens medborgare. Samt att lekplatsen ger bra pausmöjligheter och har ett arkitektoniskt uttryck som passar omgivningen.
  Är du intresserad av att höra mer?

  Placering
  Artilleripladsen
  3300 Frederiksværk


  Referensenummer
  8257

  Byggår
  2021