Fiskelekplatsen i Spilderhauggata

  Storhaug-området i Stavanger önskade en unik lekplats till en ny park tätt på vattnet. Idéen var att skapa en utflyktsplats, som förmedlar historien om stadens fiskeindustri samt skapar ett äventyr tillsammans som stadsmedborgare.

  Elverdal har ritat Fiskelekplatsen, som är helt speciellt knutet till Stavangers många fiskehistorier. Platsen har varierande lek- och läromiljöer, där det är tänkt på både små och stora barn, olika lekformer, motoriska utmaningar och sansupplevelser. En plats, man alltid vill komma till.  Platsens många möjligheter


  Lekutrustningen kan utmana både balans, koordination och kroppskontroll, när barnen ’fångar fisk’ på klätterbanan, hoppar trampolin i ’virvelströmmen’, snurrar i karusellen eller klättrar på lekskeppet.

  För de minsta barnen blir taktilsinnet stimulerat av variationen i former och av de olika material, som både är kalla och varma att röra på.

  Lekplatsen inbjuder till rollekar och samarbete. I leken kan detaljer som fiskornament, flotte på klätterrep, gamla konservetiketter, kuggar och ratt vara nyckeln till att resa in i sitt eget universum.

  Nyfikenheten väcks och fantasin sätts igång. Fiskelekplatsens elementer ger barnen och vuxna möjlighet för att experimentera och vara nyfikna tillsammans. Här skärps barnens uppmärksamhet och koncentration, samt utveckla deras förmåga till att ta hänsyn, samarbeta, vänta på tur och hjälpa varann.

  Lekplatsen skapare en urban lekkmiljö. Materialerna är solida och signalerar styrka och kombination av stål och trä som ger värme. Lekplatsen är stort sett underhållsfritt i kraft av materilalerna och kräver minimalt underhåll.

  Se vårt lekskepp till lekplatsen.

  Funktioner


  1) Fiskekonservsfabriken: 3 lekhus med tunnelrutschkana, brandmansstång, klättervägg, hängbroar, sluttande bergvägg, armgång, balansbana. Lärarförlopp i fiskögon fönster, motorisk lärarplattform, talrör, fisklådor och tunnor

  2) Lekytan i havet: Bred rutschkana till backe, karusell, fisk-fjädervippa, trälådor till raster, bält- och kompisgunga

  3) Skepp: Lekskepp med klätternät, styrkabin med rörlig ratt, dubbla glidstänger och böjd stege

  4) Taktila inbyggningselementer: Under skeppet kan man leka i motorrummet, som har rörliga delar

  5) Fiskstim: Klätternät, balansbom, fisk-balansfjädrar, trampoloner, 3D balansbana och spel integrerat i gummibeläggningen

  Koncept – ska du ha sardiner i olja?

  På Fiskelekplatsen i Spilderhauggata leker barnen sig in i Stavangers historia på ett annorlunda sätt. Från fiskens liv i havet, fångad, till transporten in i konservfabriken, där fisken kanske blir till sardiner i olja.
  Lekplatsen ger Storhaug ett attraktivt utflyktsmål för barnfamiljer och förskolor.

  Lekplatsen är scenografisk med fina detaljer från fiskkonserver, fabriken, fiskbåten, fisken och havet. Detaljerna är utvalda i samarbete med den lokala projektgruppen för Storhaug-området och är specialdesignat av oss.

  På skeppet kan du ’segla ut’ på det stora havet och uppleva strömmen, vågorna och rörelsen i vattnet, som är ritat upp i gummibeläggningen. Ett stort stim fisk kommer förbi på klätterbanan och från skeppet lastas fångsten över i lådor, du ska balansera över för att komma in på sardinfabriken.

  Vill du läsa mera om utflyktsmål och lekspots så klicka här?

  Är du intresserad att höra mera? 

  Placering
  Spilderhauggata
  Storhaug, Stavanger


  Referensenummer
  3972

  Byggår
  2018