Femte Juni Plads - en lekplats inspirerad av omgivningens miljö 

  Tåget kör nu, gå ombord och ta med…
  Till Femte Juni Plads har Elverdal skapat en temalekplats inspirerad av omgivningarna – S-tåget, som åker precis förbi och den fina gröna parken runt om. Det viktiga är att lekplatsen är rolig att leka på för både stora och små barn och att platsen kan vara en utflyktsplats för familjer och institutionsgrupper.

  Tågtemat går igen i all lekutrustning och en bred utsiktsplattform mot S-tåget som skapar en plats att samlas på, ha tid till att observera och fördjupa sig, vinka till tåget och dikta egna sagor om människor som reser med tåget.  Platsens många möjligheter


  Den specialdesignade ’flygande tåget’ med klättertorn, -broar, lianer, hög rutschkana och klätterbana utmanar de stora barnen på balansen, koordinationen och stärker musklerna.


  Ett kuperat lekområde med S-tåget ritat upp i gummiunderlaget ger plats till att hoppa hage, spela boll eller bara umgås och titta på de andra barnen när de leker.

  En tågstation, tågvagnar och balansbana ger de yngre barnen ett miniuniversum till rollekar under parkens träd. Från den främre vagnen kan barnen prata i talrör över till den aktiva byggplatsen i sandlådan, där dom byter från att gräva med grävskopan till att sila sanden till det finaste sandkorn genom silen.  Funktioner


  1) Två lektågsvagnar med sittplatser, ratt och talrör, samt låga klätterbroar i trä och nät

  2) Stations-lekstugan med biljettlucka, entré, klocka och tre små resväskor

  3) Balansbana med 11 resväskor i trä

  4) Husfasader med fönster och sandsil/spegel

  5) Sandkran och sandlåda till uppbevaring

  6) Balansbana av stubbar och bommar samt sex tågskyltar/kryss

  7) Klätteranlägg med tre tågvagnar att leka i, krypbroar i stål med nätbotten, rutschkana höjd 2 meter, klättervägg, balansrep, lianer och stege

  8) Backe med gummiunderlag

  9) Cykelkarusell och gungstativ (återanvänt)

  Se alla våra rutschkanor här.


  Koncept

  Elverdals design av lekplatsen till Femte Juni Plads baseras på en berättelse om S-tågslinjen. Vi har gett det klassiska lektåget en ny demension genom att låta det köra upp i höjden och kombinera tåget med annan lekutrustning till en klätterbana, som kan utmana de äldre barnen motoriskt. För de yngre barnen fungerar ett stationsuniverum som en ingång för att utforska tåget, vara tågförare och andra roller. Stationsuniverset består av lekhus och lutande resväskor i trä, stubbar och stationsbommar.

  ’Att se på tåg’ är ofta en hit hos förskolebarn och lekplatsen har fått en bred träplattform med fönster ut mot tåget, dit barnen kan springa och vinka till tågen.

  Lekplatsen är designad till att ge plats till olika lekaktiviteter och är indelad i oaser med kubbsarger i trä imellan innehållet av fallsanden och vill ge mindre underhåll.

  Behöver du också renovera lekplatsen? Vi hjälper till med rådgivning av design och lekutrustning.

  Är du intresserad att höra mera? 

  Placering
  Femte Juni Plads
  Frederiksberg


  Referensenummer
  4134

  Byggår
  2018