BLOX - en lekplats i centrum av dansk design

   BLOX är en byggning som består av bostäder, kontor och mycket mera precis mitt i Köpenhamn. Det är den hollänska arkitektfirman OMA, som har designat den hållbara BLOX-byggning, och tillhörande lekplats blev utvecklat i ett samarbete mellan Oma och Carve. Cave är inom lekplatsbranchen kända för att skapa stora nytänkande och banbrytande desings och lösningar. Lekplatsen till BLOX blev designad, så den kompleterade BLOX´s stil, och lekplatsen framstår i dag som en integrerad del av hela projektet med en funktionstil, minimalistiskt och urbant design. Elverdal har realiserat OMA och CARVES designs och idéer med utgångspunkt i vår expertise inom byggtekniska förhållanden, materialval, lekvärde och lekplatssäkerhet.


   Lekvärde

   På trappen är det möjlighet för att krypa, klättra och rutscha. Trappen används dessutom till paus och iaktagelse på andra lekar. I det stora hål under trappen är det möjlighet för att leka i lekhuset, gunga, bygga sandslott och leka kurra gömma i den stora kryptunneln. Ett stort transparant Play Cage på sidan av byggningen, som stimulerar led- och jobbsans. Både barn och vuxna blir utmanade här. Längs Play Cage ligger en bollbana, som speciellt lämpar sig till större barn, unga och vuxna. Lekplatsen rymmer fler centrala sansmotoriska utmaningar:

   Vestibulärsansen: gunga
   Kinæstesisansen: krypa, klättra och bollspel
   Taktilsansen: beröring med sand, stål, gummi och trä   Materialval
   Materialet till lekplatsen är valt, så både design och kvalitet matchar ett urbant och offentlig tillgänglig miljö. Det primära materalet är rostfritt och galvaniserat/pulverlackerat stål. Sekundära material är taifun-rep med stålkärna, som är vandalsäkrat. Huvudtrappen är klädd med prefabrikerat EPDM gummi, som är halksäker, matt i designen och mjuk att röra vid. Färgpaletten är genomgående neutral och faller naturligt in i miljöet omkring. Lekhus är gjort i lärkträ.


   Process
   1. Realdania önskar att skänka Köpenhamn ett rum till design och arkitektur.
   2. Realdania väljer OMA som huvudarkitekt på byggningen, som har Carve med som design av lekplatsen.
   3. Züblin väljs som huvudentreprenad på projektet.
   4. Züblin väljer Elverdal som underentreprenör till lekplatsen, vilket inkluderar value engineering genom att säkra, at dom designmässiga önsker, byggetekniska förhållanden, materialval och lekplatssäkerhet går hand i hand.
   5. Förskolor från området har deltagit i användarprocessen.
   6. Elverdal pratar löpande med Züblin och OMA omkring justeringar, materialval m.m.
   7. Elverdal ritar den färdiga lösningen klar.
   8. Elverdal producerar och bygger den färdiga lösningen.   Är du intresserad av att veta mer?

   Placering
   Bryghusgade
   1473 København K

   Byggår
   2017

   Referensenummer
   3911