Dragaberget Barnehage – lekplats till förskola med vikingatema

  En lekplats, som väcker barnets fantasi och inbjuder till rollspel på tvärs av åldersgrupper.

  Vikingaskeppet är redo att segla ut till havs. Man föreställer sig, hur fartyget ska göras klart innan vikingarna ger sig iväg. I vikingastaden finns också massor av sysslor, som ska göras och alla är med.

  Elverdal har ritat temalekplatsen till den privata förskolan Dragaberget Barnehage i Hundvåg. Utanför Stavanger ligger berget, där vikingarna drog sina skepp upp på land och byggde en stor stad. Den lokala historien är inspirationskällan
  till designen. I designen har lekutrustning från den tidigare lekplatsen återanvänts.

  Lekplatsen är gjord i samarbete med Stangeland.


  Vikingatiden och fantasilekar

  Utomhusområderna är indelade i lekzoner till de yngsta barnen i åldern 0-3 år och till de äldre barnen upp till 6 år. Konceptet inbjuder till lek, rörelse och gemenskap, men samtidigt till lugn, fördjupelse och lärande.

  Skeppet och staden inbjuder barnen till att gå på upptäckt och utveckla deras eget fantasiuniversum – både i små grupper och i större gemensamma aktiviteter på tvärs av åldersgrupper. Det stora vikingaskeppet uppe på kullen
  är spännande att klättra upp på för att se över hela lekplatsen. Runt skeppet kan barnen balansera och klättra över nät och balanstoppar. Skeppet är tillräckligt stort till att många barn kan leka tillsammans fånge- och kurragömmalekar.
  Nära skeppet ligger vikingaborgen och en balansbana med elementer från vikingatiden. Här är svärd, tunnor, drakhuvuden, yxor och skjöldar designade till en balansbana, som ger motoriska utmaningar.

  Öppna fria områden med plats till många barn (och vuxna) ger möjlighet till bollspel och plats till t.ex. gemensamma tillställningar i förskolan.
  Lek som stimulerar den kinestetiska känslan

  Med sina varierande rörelseutmaningar stödjer lekplatsen barnens utveckling av den kinestetiska känslan, även kallat muskel och ledsinnet. Det är det sinne som styr hur vi koordinerar våra rörelser.

  Aktiviteter och lekar, som stimulerar kinestetiska sinnet är att krypa, klättra, hoppa, balansgång och vara ute och leka på ojämna underlag och varierande material. Läs mer om barnens grundmotorik.
  Är du intresserad av att höra mer?

  Simon Fredsted Nørrelykke
  info@elverdal.se  Placering
  Dragabergveien 2
  4085 Hundvåg


  Referensenummer
  7376

  Byggår
  2021