Naturlekplats precis i Nærheden 

  I Nærheden kan både stora och små roa sig på den nästan 200 meter långa djungelbanan med en mängd lekvägar på den gröna terrängen. Naturlekplatsens lekområde är den största i Loopet, som är hela bostadsområdet Nærhedens sociala mötesplats till aktiviteter.
  Det ligger nära både bostäder och den nya skolan, som dyker upp.

  Till Nærhedens grönområde har vi utvecklat och etablerat en naturlekplats i samarbete med stadsutvecklingsföretaget NærHeden P/S, som står för utveckling av hela bostadsområdet.


  Direktör Ole Møller från NærHeden P/S säger:
  ”Naturlekplatsen ger en unik aktivitetsmöjlighet i Nærheden. Den ligger i en av de gröna områdena, som hjälper till att få in naturen in i stan och ge upplevelsen av naturen, som inte bara är klippt gräs och träd.

  Här kan du leka i gräs med blommor, uppleva insekter och se vattnets rörelser. Lekplatsen ger plats till både lek, rörelse, fördjupelse och inlärning om naturen. Här kan barn träffas i Nærheden på tvärs över bostäderna och leka olika lekar. Mor- och farföräldrar kan skuffa de yngre barnbarnen på gungan och de lite större skolbarnen kan leka fånglek på djungelbanan. Den
  inbjuder också till att vuxna leker med eller tränar på hinderbanan”.


  Lekplatsens naturliga karaktär med bland annat de böjda trästammarna, är inspirerad av de stora grönområderna nära Nærheden, Sejlbjerg Mose - och Hedeland Park ännu längre ut.
  Djungelbanan tar den mera vildare naturen med in mellan bostäderna och skapar en grön ficka till -lek, fotboll, rast och avkoppling. I landskapet ligger den som en 'station' längs en ström, som samlar regnvatten och leder det till ett annat grönt gemensamt område med bord och bänkar.

  Till lek på tvärs över åldersgrupper 

  En djungelbana gör det roligt för barn att leka tillsammans på tvärs över åldergrupper. De yngsta kan träna balans på trästammarna och klättra över de lägsta hindren. När balansen har hittats, blir banan svårare, ju snabbare du går igenom banan.

  Eftersom banan erbjuder olika svårighetsgrader, kan den utmana vem som helst. Här ska man hoppa både från topp till tå, gå armgång, balansera på bom och rep, klättra över nät och lianer.
  Naturlekplatser erbjuder många gemensamma lekar, där alla kan delta, t.ex. ’inte nudda marken’, ’krokodilen kommer’ eller en snabb fång-och-gömma sig-lek. Vem är med?


  Är du intresserad av att veta mer?

  Kontakt
  Karin Bångman
  kba@elverdal.se

  Placering
  NærHeden
  2640 Hedehusene

  Byggår
  2020  Referensenummer
  7362