Aktivitetstaket Bella – kom i form på toppen i din stad    

  Aktiva utomhusområden, nära naturen och den lokala stadsmiljön är eftertraktade kvaliteter i större städer. Visionen bakom Bellakvarteret är att skapa en pulserande stadsdel med samma täthet och närhet, som i Köpenhamns eftertraktade stadskvarter. En stadsdel som mixar köpenhamns vardag med Bella Centrets internationella liv.

  På toppen av Bellakvarterets logistikcenter får man möjlighet för att dyrka utomhus sport, träning och lek. Elverdal har i 2020 etablerat ett stort aktivitetstak till träning, bollspel och evenemang, ihop med ett trevligt parkliknande område i gatuplanet till kvarterets barnfamiljer.

  Det var ett önskemål om att skapa en aktiv, funktionell utomhusplats både till dom lokala och för Bella Centrets internationella liv. Takets basketbollbana är därför flexibelt inredd och kan enkelt omvandlas till modevisningar för Bella Centrets modeshower, filmvisningar osv.

  Koncept

  Med aktivitetstaket får Bellakvarteret en öppen, gemensam plats för aktiva, träning och sport. Saknar man idéer till träning och outfits, vill modemässan CIFF Showrooms använda taket till sitt evenemang, som inspirerar till en mera sund och sportig livsstil och samarbetet med sportsvärlden.

  Grundtanken är att skapa en multifunktionell utomhusplats, som uppfyller både beboarnas och Bella Centrets önskemål och behov. Med alla tränings-, lek- och upphållsfaciliteter blir aktivitetstaket en naturlig mötesplats i kvarteret och lekplatsen skapar plats till barnfamiljer med roliga och utmanande lekfunktioner och små gröna oaser till platsen.

  Elverdals koncept för aktivitetstaket är inspirerat av byggningens funktion som logistikcenter. Designspråket från transportlådor och -linjer går igen i lådformer, och byggnadens lådform form går igen i takets ribba-, fitness- och mötekub. Samtidigt är banans beläggning en grafisk bild på rörelse-linje, väg och sätt att transportera sig själv runt på.


  I designen leker man med upplevelsen av ljus och mörker och om kvällen blir taket till en urban nattlandskap, som ger liv till den råa industribyggningen.

  Funktioner på taket

  En stor basketbollbana ger en stor flexibel yta på taket, som lätt kan göras om till Bella Centrets syfte t.ex. receptioner, modeshower och konferenser. Alla fasta installationer ligger därför utanför banan.

  De många olika träningsanläggningar vill tilltala många, för här kan man träna både aerob och anaerob träning, motorik och smidighet. På 100 metersbanan kan man träna intervall, balansera och koordination.


  Utöver basketboll kan den stora banan också användas till fotboll eller andra bollspel, när man är många. Är man bara få, är den stängda pannabanan perfekt till bollspel eller hockey.

  Aktivitetstaket har ingång från två trapporuppgångar från gatan eller från CIFF Showrooms.

  Funktioner på lekplatsen

  Från taket kan man ta en lång rutschkana eller trappen ner till en grön park på byggningens västra sida. Här har de minsta barnen ett trevligt lekhörn tätt på byggnaden, som kan skärma av från solens strålar. I lekhusen vill barnen hitta ro till rolllekar och fantasifulla aktiviteter med kompisar och syskon, men man kan också leka fångelek-kurragömma. Backarna kan vara kobbar, så den farliga krokodilen inte kan fånga dig.

  De större barnen kan utmana sin motorik, stärka sig och sin koordination i den höga klätterboxen och på klätterbanans lianer. Här blir man en hel akrobat och får kroppskontroll.

  Pylonkarusellen är rolig, både att vara uppe i och springa runt i och snurra kompisarna. Om man hjälps åt att snurra, kittlar det i magen.


  Kontakt
  Karin Bångman
  kab@elverdal.se

  Placering
  Bellakvarter
  2300 København S

  Byggår
  2020

  Referensenummer
  5077