Hauser Plads

Den centralt belägna Hauser Plats vid Rundetårn har blivit renoverad och gjord till en urban lekplats och ett mysig mötesplats för barn och unga i alla åldrar.

Det lekande stadsrummet

Lekplatsen är designad av Polyformarkitekter, till vilka Elverdal har levererat lekredskap i form av två halvklot. Halvkloten är i rostfritt stål från serien Conlastic, vilken ger lekplatsen en skulpturell touch på torget. Dessutom ger den ett vackernt lyster när solens strålar träffar halvkloten.

Det är inte givet på förhand vilket lekevärde de enkla halvkloten har. I gengäld talar de till barnens kreativa jag och utmanar dem motoriskt, på grund av att det är upp till barnen själva att komma på hur de till exempel klättrar upp på dem. Trotts halvklotens enkla utforming inspirare de till många former av lek. Till exempel kan barnen inte bara klättra på dem, de kan också kana, leka kurragömma bakom dem, utforska sit balanssinnet och sitta på dem. I motsats till en vanlig rutschkana kan barna ändå vara flera om att kana ner på var sin sida och tävla om vem som kommer först. Halvkloten kan dessutom ses som en bra mötesplats för unga i alla åldrar, där det finns plats för lite småprat mitt på den öppna platsen. 

Jens Bo Thorsager

Kontakt

Jens Bo Thorsager

bo@elverdal.dk

Placering

Danmark

Hauser plads

Utfört

Foråret 2013

Referensnummer

1319

Följande produkter har använts i projektet